Glimmingehus: Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Borgen byggdes ursprungligen som representativ bostad för den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstrand när Skåne fortfarande tillhörde Danmark.

Idag är Glimmingehus ett levande fornminne och ett centrum för medeltidsintresserade från hela Norden liksom ett spännande utflyktsmål. Upplev borgen och var med på medeltidsaktiviteter och guidade turer!

Klostret i Ystad: Ett av Sveriges äldsta bevarade klosterbyggnader med museum, vackra trädgårdar, presentbutik och café.Klostrets trädgårdar är en makalös mötesplats hela året.

Äpplets Hus i Kivik: Kunskapshus för hela familjen med visningsfabriken, kunskapsförrådet, visningsträdgården, plantskola och museébutik.

Ales Stenar: Ett av Skånes underverk. 59 stora stenblock resta i en skeppsliknande formation. 67 meter långt och 19 meter brett. Ales stenar är Sveriges största skeppsättning. Strax nära ligger Kåseberga med en mysig hamn och fiskrökerier och restauranger. Fornlämningen nämns redan ca 1515 i en förteckning över Lunds stifts jordar: en ager kalldiss Hesten ( en åker kallas för Hedsten). Det äldsta belägget för namnet Ales Stenar.  Als Stene, är en betydligt yngre från år 1624. I sin beskrivning av skeppsättningen återger då sockenprästen Niels Ipsen i Valleberga en lokal tradition, att All lät bygga en han nedanför Kåsehuvud.

Backåkra: Där Dag Hammarskjölds gård ligger möts 3 Naturreservat - Backåkra, Hagestad och Sandhammaren. Här firar varje år tusentals personer midsommar. Backåkragården öppnar även för besök i april 2018. 

Brösarpsbackar: Både Brösarps norra och södra backar erbjuder fina promenadsslingor bland vidsträckta hed och backlandskap. Vackert året om.

Christinehofs Slott och Ekopark: 1700 tals slott i barockstil. Här finns vandringsleder från 1,4 - 12 km. Här kan du gå på fladdermussafari och titta in i Grevinnans klädkammare, lyssna på sagor, studera småkryp och kanske varva dette med ett fiskeäventyr och en vandring i de natursköna omgivningarna i Christinehofs ekopark.

Stenshuvud Nationalpark: Härliga strövområden och en 97 meter hög utsiktsplats med utsikt över hav, stränder och äppelodlingar.